Pigmentflekker,  Tatoveringsfjerning

Hvordan velge hvor jeg skal fjerne tatoveringen?

Tatoveringsfjerning har vært tilgjengelig nesten like lenge som tatoveringer, og det har gjennom tidene vært flere mer eller mindre vellykkede metoder for å fjerne uønsket blekk på kroppen.

Det finnes bevis tilbake så langt som 500 år f.kr. at man har forsøkt å fjerne tatoveringen med å file ned huden med rasp for å fjerne blekket. I senere tid har det også vært brukt forskjellige syrer, og også hudtransplantasjoner. Felles for dem alle er at de etterlater skjemmende arr, og dermed fikk man sjelden eller aldri et tilfredsstillende resultat.

Da medisinske lasere kom med sitt inntog på 70-tallet med Dr.Leon Goldman revolusjonerte dette behandlingene av uønskede tatoveringer. Man trengte ikke lenger nødvendigvis velge mellom å ha en uønsket tatovering eller ha et uønsket arr. Laserbehandlingen var et betydelig mindre inngrep enn de forhenværende metodene, og snart ble dette betegnet som den eneste medisinsk anbefalte metode å fjerne tatoveringer med. Selv om laseren på 70-tallet revolusjonerte markedet, var det ikke dermed sagt at man var ferdig med utviklingen. Det var fremdeles vanskelig å få tilfredsstillende resultat hos alle, og bivirkninger i form av arrdannelse og pigmentendringer var hyppige med den gamle teknologien, men alternativet var da mye verre.

Les også: Fjerning av tatovering med ny teknologi

På 90-tallet skulle det komme en ny teknologi på markedet, Dr. Rox Anderson var med å utvikle kortpulsede lasere, såkalte q-switched laser. Prinsippene bygde mye på det samme, men teorien var at korte pulser med laserlys, som hadde høy energi, ville være mer skånsom mot hudvevet rundt, og mer målrettet mot tatoveringsblekket i seg selv. Og de fikk rett. Lasere som brukes til tatoveringsfjerning i dag bygger på disse prinsippene, og den utviklingen vi har sett de siste årene har basert seg på å få til de korteste pulsene med den høyeste energien for å være mer skånsom, og samtidig mer effektiv til å fjerne blekk.

Hvordan velge rett behandlingsform?

Tatoveringer har eksplodert i popularitet de siste 10 årene, og man ser flere og flere tatovører på markedet. Mange svært dyktige og profesjonelle, men som med alt som blir populært finnes det også en skyggeside; useriøse tatovører som kanskje utgir seg for å være noe de ikke er. Det er på samme måte når det kommer til fjerning av tatoveringer. Flere seriøse aktører dukker opp, men samtidig finnes det de som ønsker å sko seg på mennesker i vanskelige og desperate situasjoner.

Markedet flommer i dag over av metoder for tatoveringsfjerning, det tilbys et utall forskjellige produkter på internet som kommer med lovnader om at de skal fjerne tatoveringen din raskt og billig. Produktene varierer i virkningsmåte og innhold, men har ofte til felles at de markedsføres med svært urealistiske forventninger. I beste fall ser man ofte at disse remediene ikke har noen effekt, men i verste fall har man sett at de kan inneholde sterke syrer som kan gi stygge brannskader og dermed påfølgende arr.

Les også: Slik foregår en konsultasjon

Laser er den mest anerkjente behandlingsformen mot uønskede tatoveringer, og er den klart mest anbefalte metoden for å oppnå et godt resultat uten uønskede bivirkninger. Så kommer det store spørsmålet…

Hvordan velge mest effektiv laser? 

Som beskrevet innledningsvis så har utviklingen av laserteknologi skutt fart de siste tiårene, en laser som var betegnet som bra for 3 år siden, er derfor ikke nødvendigvis lenger den foretrukne teknologien å bruke i dag. Kundebevissthet er derfor utrolig viktig, og det å gjøre egne undersøkelser i forkant kan spare deg for tid, penger og ikke minst uønskede bivirkninger.

PicoWay
PicoWay er markedets beste laser for fjerning av tatoveringer

Men hva gjør man da, når mange av aktørene markedsfører seg med å ha “den nyeste og beste teknologien på markedet”, men ingen har den samme laseren? Det er ikke nødvendigvis så lett å sette seg inn i laserteknologi, da man helst burde kunne beherske fysikk, kjemi, biologi, termodynamikk og optikk om man skal forstå forskningsartikler om temaet. For å gjøre det litt enklere gjør vi en enkel oppsummering av de forskjellige begrepene;

  • L.A.S.E.R: Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation
    • (på norsk; lysforsterkning ved stimulert strålingsutslipp)
    • Å forklare hvordan en laser fungerer er komplisert og går litt utenfor det som er meningen med denne artikkelen, men kort fortalt, så er laser lys. Lys er elektromagnetisk stråling og har både bølgeegenskaper og partikkelegenskaper. Synlig lys er visse bølgelengder av elektromagnetisk stråling som forårsaker synsinntrykk i det menneskelige øye. I tillegg til synlig lys snakker man også om ultraviolett lys (UV-stråling) og infrarødt lys (IR-stråling), men disse “fargene” ligger uten for det synlige spekteret for menneske.
  • Pico: Dette er fortegnelsen på de nye lasertypene. Pico står for picosekund, som er hastigheten på pulsen (en billiondel av et sekund, 1/1,000,000,000,000,eller en million milliondel av et sekund) Jo kortere puls, jo mer energi kan pakkes inn i hver enkelt puls, som vil gi en bedre effekt, og være mer skånsom for huden. Jo kortere pulsen laseren kan levere, jo mindre smerte og mindre sjanse for bivirkninger. Picosekundlasere er likevel ikke like! PicoWay leverer de korteste pulsene på markedet i dag, med helt ned til 375ps. Den nærmeste konkurrenten PicoSure leverer 750ps, altså nesten dobbelt så lang puls.
  • Q-switched: Eldre type teknologi som satte standarden for tatoveringsfjerning på 90-tallet. Laserne i denne kategorien oppererer med nanosekunder (en milliarddel av et sekund), og hører til forrige generasjons lasere når det kommer til tatoveringsfjerning.
  • Peak power: Jo høyere peak power (toppeffekt) i kombinasjon med korteste puls, jo bedre vil laseren knuse blekkpartiklene i ørsmå biter. Den eldre PicoSure opererer med en peak power på 0,36GW (gigawatt), mens vår PicoWay leverer hele 0,90GW.
  • Bølgelengde: De fleste lasere kommer med én bølgelengde. Kort forklart har bølgelengden på laserstrålen noe å si på hvilke farger laseren fjerner mest effektivt, så dersom man har en fargerik tatovering, vil det ofte kunne være behov for å behandles av forskjellige lasere med forskjellige bølgelengder. PicoWay har to laserkilder, og dermed to bølgelengder; 1064nm og 532nm. Andre lasere som kun oppererer med en laserkilde er avhengig av ekstra tilbehør (slik som et munnstykke/adapter) for å endre bølgelengden. Dette minsker energien betraktelig, og gir dermed mindre effektiv tatoveringsfjerning.

Les også: Nesten vekk på to behandlinger!

Det er også viktig å huske på at å fjerne tatovering med laser er et medisinsk inngrep. Oppsøk derfor alltid en klinikk som har erfaring med bruk av lasere, for å høre hva slags forutsetninger man har for å fjerne nettopp din tatovering.

Våre leger og sykepleiere i Remove har lengst erfaring i Norge med å fjerne tatoveringer med PicoWay, og med vårt utstyr og vår kompetanse er kunden i de aller beste hender.

 

Har du en tatovering du vurderer å fjerne? Send oss et bilde av den til post@remove.no, så gir vi deg en uformell prisvurdering.

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + four =